tirsdag 1. juni 2010

Alle kan tegne!
Jeg møter ofte folk som påstår at de ikke kan tegne. Det er selvsagt bare tull - Alle kan tegne! Bare tenk på håndskrift, der er man nødt til å tegne hver eneste bokstav hver gang. Så hvis du kan skrive kan du også tegne. Men alle er selvsagt ikke like flinke til å tegne.

Hvis du ikke kan tegne annet enn strekfigurer, men allikevel har lyst til å prøve å lage tegneserier, skal jeg vise deg hvordan du med noen enkle grep kan få til å tegne dine egne tegneseriefigurer. La oss starte med en strekfigur:Man kan tegne serier med kun strekfigurer, det er det også mange som gjør. Men det er vanskelig å gi dem personlighet, å tegne dem fra ulike sider og mot ulike bakgrunner. Hvis vi bare legger til noen få enkle streker får vi en figur som både er mer interessant å se på og lettere å jobbe med. Det eneste vi trenger å gjøre er å bytte ut strekene med former. Hodet er allerede en form: en sirkel. Vi kan gjøre kroppen til en form, f.eks en firkant:Vi kan også gjøre armene og beina til former:Og legge til hender og føtter:Nå har vi en figur som er lettere å jobbe med og har langt flere visuelle muligheter enn strekfiguren. Med enkle variasjoner i hår, klær og annet "tilbehør" kan vi nå få til et nærmest ubegrenset antall figurer::) ;) :-( :D Smilefjes (emotikoner) er ofte nyttige når man skriver SMS, mail, chat og lignende. Når man skriver tegneserier, tegner man selvsagt disse uttrykkene i ansiktene til figurene:Munnen er det ene elementet i ansiktet som utrykker følelser. Det andre er øynene, eller rettere sagt øyenbrynene - om de peker oppover eller nedover har like stor betydning som om munnvikene går oppover eller nedover:Selv med enkle streker kan vi altså få til en hel rekke ulike uttrykk. Det er også mange andre måter å tegne øyne og munner:Hittil har jeg bare tegnet runde hoder, men det er selvsagt mulig å tegne hoder i alle slags former:Og akkurat som man kan variere hodeformer, kan man variere kroppsformer:Nå vet du nok til at du kan lage dine egne tegneseriefigurer. Det viktigste er å starte med hovedformene (hode, kropp, armer og bein) og så legge til detaljene (ansikt, hår, klær, rekvisitter og annet) etterpå. Prøv ulike kombinasjoner av hoder, kropper, klær og annet til du kommer fram til en eller flere figurer du liker. Deretter kan du tegne figuren din med ulike ansikstsutrykk. Prøv også å tegne figuren både forfra og fra siden og mens han/hun gjør ulike ting, f.eks går, hopper, slåss, sover, kjører bil... eller hva du måtte finne på.

Figurene dine trenger selvsagt ikke være mennesker. De kan også være dyr - eller gjenstander, f.eks møbler eller grønnsaker... hva som helst egentlig. Prinsippene for å tegne både dyr og gjenstander er de samme: Start med hovedformene og legg til detaljene etterpå.

Neste gang: Stuntserier