torsdag 15. mars 2012

Torbjørn Lien

Torbjørn Lien lager stripeserien Kollektivet og har i flere år vært lærer på animasjonslinja ved Høgskulen i Volda

Torbjørn holder også ofte tegneseriekurs.


Når og hvor holdt du ditt første tegneseriekurs? 

Det husker jeg faktisk ikke helt. Er i alle fall nesten ti år siden tror jeg. Muligens det var på Volda Ungdomsskole. 

Kan du beskrive kort hvordan du pleier å legge opp kursene dine, og hva du synes det er viktig at deltakerne får med seg?

Jeg holder både rene foredrag og rene tegneseriekurs. Foredragene er som regel på en time eller så, og kan spenne fra tegneseriehistorie, dramaturgi eller andre ting relatert til serier.

Tegneseriekursene prøver jeg å legge opp etter deltakernes/lærerens ønske. Det viktige for meg er å skape litt engasjement og glede rundt tegneserier, og å formidle at serier kan alle lage uansett om man anser seg som en god tegner eller ikke. Jeg pleier å dra analogien til animasjonsfilmen som jeg kjenner god: Publikum kan tilgi dårlig teknikk, men aldri en dårlig historie.

Jeg liker best å ha kurs over et par dager, sånn at man får litt tid å jobbe. Da pleier jeg først å gi en liten innføring i hva tegneserier er, og ikke minst hva tegneserier kan være. Viser gjerne eksempler fra serier som kanskje ikke er så kjente. Bruker også eksempler på det jeg selv har gjort, for å vise hvordan jeg har tenkt i ulike sistuasjoner. Så bruker jeg litt tid på å fokusere på ideskaping, hvordan man skaper og strukturerer historier, og deretter hvordan selve seriene utformes i sider og ruter. Tegneferdighetene er så ulike at jeg bruker sjelden tid på ren tegneundervisning, bortsett fra noen tips som kan være lure underveis. Prøver også å veilede den enkelte så godt det lar seg gjøre, og oppmuntre de som føler de ikke "kan" noe. Får jeg tid viser jeg også hvordan ferdige seriesider kan behandles digitalt.
Kan du nevne noen steder der du har holdt kurs? 

Har hatt kurs fra Bergen i sør til Narvik i nord.

Er det noe sted du jevnlig holder kurs? 

Har i flere år pleid å ha årlige todagerskurs for elever ved MK-linja på videregående i hjembyen min Mosjøen.

Hender det at du reiser til andre deler av landet for å holde kurs, eller underviser du kun i nærmiljøet? Og hvor i landet holder du til? 

Jeg reiser over hele landet dersom jeg får dekket reise og opphold. Selv holder jeg til i Volda og i Bergen, så det er kanskje naturlig at jeg har hatt flest kurs og foredrag her på vestlandet så langt. Var nettopp (nå i mars 2012) i Narvik og holdt både en serieworkshop på den videregående skolen, og et foredrag om tegneserier som kommunikasjonsmiddel ved litteraturkonferansen Ord i spor.

Har du planer om å holde kurs igjen snart? 

Ja jeg skal til Notodden fredag den 23.mars og holde et foredrag om humor i tegneserier på høgskolen der, under et arrangement kalt Åpen Dør. Det ser jeg veldig fram til.

Er det mer du vil legge til? 

Tja, jeg har jo erfaring som lærer både i videregående og på høgskole, så det er kanskje naturlig at de fleste oppdragene mine har henvendt seg til aldersgruppen fra ca 16 år og oppover. Har dessuten en akademisk bakgrunn, så jeg liker også å snakke om tegneserier fra andre synsvinkler enn det rent produksjonsmessige.
Les mer:
Kollektivet.no
Intervju i Avisa Nordland
Intervju i Helgeland Arbeiderblad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.