tirsdag 29. september 2009

Tor Arne HegnaTor Arne Hegna har laget egne tegneserier, vært drivkraften i forlaget Telemark Tegneserieverksted og livnærer seg som webdesigner. Han har skrevet om og anmeldt tegneserier bl.a. i TEGN og på tegneserier.no. Begge disse er nedlagt, derfor lanserer Tor Arne i disse dager nettstedet seriekritikk.no.


Midt i lanseringen av det nye nettstedet fant han tid til å svare på noen spørsmål om tegneseriekursene sine:


Når og hvor holdt du ditt første tegnerseriekurs?


Når jeg gikk på GK Tegning i 90-91 så hadde jeg et lite kurs for resten av klassa, kan tenke meg det var det første. Ellers hadde jeg flere i 93, rett etter at jeg hadde gitt min første serie, og senere (men på nittitallet) holdt jeg noe som jeg kalte for ”Serieferie”, som var ukentlige kurs om sommeren.


Kan du beskrive kort hvordan du pleier å legge opp kursene dine, og hva du synes det er viktig at deltakerne får med seg?


Jeg har vel etter hvert standardisert på et opplegg der man tar utgangspunkt i strekfigurer og lager en stripe eller kort fortelling med slike figurer. Utgangspunktet var en opptaksprøve til Statens Kunst og håndverkskole (aner ikke hva den heter i dag) som jeg jobba på i 91, men som jeg aldri leverte fordi jeg mente det var for dårlig. Uansett var en av oppgavene der å lage en instruksjon på hvordan man skifter dekk på en sykkel uten bruk av ord. Jeg lagde en tegneserie som jeg egentlig var ganske fornøyd med rent formmessig, og jeg har senere brukt den som mal for undervisningsopplegget.

Poenget er å vise at man ikke trenger å være en verdensmester i tegning så lenge man skjønner teknikken som trengs for å fortelle.

Jeg har også holdt foredrag om tegneseriens historie, om tegneseriens virkemidler og om enkelte serieskapere eller tema, men det blir da gjerne for et voksent og spesielt interessert publikum.


Kan du nevne noen steder der du har holdt kurs?


Har holdt på Høyskolene i Telemark (Bø og Notodden) samt ungdoms- og barneskoler i området her jeg bor, men og vært med på opplegg i regi av biblioteker både i Ål og Brummundal.


Er det noe sted du jevnlig holder kurs?


Først og fremst på de lokale skolene


Hender det at du reiser til andre deler av landet for å holde kurs, eller underviser du kun i nærmiljøet? Og hvor i landet holder du til?


Det er stort sett forespørsler i nærmiljøet, ja. Her kjenner de fleste meg, og da er det jo lett å spørre. Har vel ikke akkurat vært særlig aktiv på markedsføring heller, og da kan en vel ikke forvente store pågangen. Dessuten er jeg vel mer kjent som seriekjenner enn serieskaper, og da er det mer naturlig at man bruker aktive serieskapere til å holde kurs.

Jeg har normalt bare 1-3 kurs i året, så særlig aktiv er jeg ikke, men så lenge noen spør etter kurs så kommer jeg nok til å holde kurs også.


Jeg holder til i Telemark, nærmere bestemt Sauherad kommune. Ikke akkurat det største seriemiljøet her, men noen interesserte er det. Arne W. Isachsen bor bare noen få kilometer unna, men han er jo ikke aktiv serieskaper lenger.

Ser vi større på det så er det ikke langt til Grenlandsområdet hvor Tor Ærlig holder til, et av de virkelige store navna i norsk seriemiljø i dag.Du kan lese mer om kursene til Tor Arne her.

Følg med på seriekritikk.no.

Tor Arne har også en blogg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.