tirsdag 13. oktober 2020

Kommentarspor: Myldertegninger


Tegningen over er fra da jeg gikk på ungdomsskolen. Den er tegnet på en stor papplate (50 x 70 cm) som lå på pulten min. Hver dag jeg kom hjem fra skolen tegnet jeg en ny figur, kopiert fra blader, aviser, album og julehefter jeg leste den gangen. 

Det tok mer enn ett år fra jeg begynte til tegningen ble rammet inn og hengt opp på veggen. Målet var at figurene skulle bli så like originalene som mulig. Av og til fikk jeg det til, andre ganger ikke. Flere ganger holdt jeg på å gi opp hele prosjektet. 

Jeg hadde en løs plan om hvordan landskapet skulle se ut, men mye ble til underveis. Figurene ble skisset, rentegnet og fargelagt underveis, og helt til slutt rentegnet og fargela jeg miljøet rundt figurene. 

Jeg var fryktelig misfornøyd med den ferdige tegningen. Først og fremst fordi miljøet overhodet ikke ble som jeg hadde forestilt meg. Den skrikende grønnfargen og brunfargen ødela hele dybdefølelsen og dominerte bildet, på bekosting av figurene, som så bedre ut med hvit bakgrunn. Foreldrene mine insisterte på å ramme inn tegningen, men jeg sørget for å få den hengt opp et sted der jeg slapp å se den så ofte. 

Selv om jeg var misfornøyd med tegningen, eller kanskje nettopp fordi jeg var så misfornøyd, bestemte jeg meg å lage en ny, i samme format. Denne skulle bli mye bedre! For å unngå skrikende bakgrunnsfarger skulle denne foregå blant skyskraperne i New York midt på natta, så bygningene kunne være hvite og himmelen sort med hvite stjerner. 

Jeg startet med å tegne Alfred E. Neuman som King Kong på toppen av Empire State Building og fortsatte med å legge til stadig flere figurer, mange flere enn sist. Det tok også mye lenger tid, mer enn to år. Men denne gangen vurderte jeg ikke å gi meg - jeg visste jo at det var mulig å fullføre en tegning som dette. Og jeg ble mye mer fornøyd med denne enn den forrige. 

Nå, mange år etter, setter jeg like stor pris på begge tegningene. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.