søndag 1. februar 2009

Arne ByeArne Bye er en av Trondheimstegnerne, og har bl.a. laget seriene Holger og Hagbart, Mira og Pandrik. Han har hatt serier på trykk i bladene Pondus, Smult, FLEIP og Slagg. Arne har også vært med på å starte Steinkjer Serieliga.


Jeg spurte Arne litt om tegneseriekursene hans.


Når og hvor holdt du ditt første tegnerseriekurs/foredrag?


Det første foredraget var vel i desember 2002 da Trondheimstegnerne arrangerte utstillingen med samme navn, og Knut A. G. Hauge og jeg dro rundt på skoler i Trondheim og snakket om tegneserier. Det første kurset tror jeg må ha blitt gjennomført omtrent på samme tid.


Kan du beskrive kort hvordan du pleier å legge opp kursene dine, og hva du synes det er viktig at deltakerne får med seg?


Jeg har brukt å sørge for å alliere meg med en annen serieskaper når det skal kurses. Gjerne en som jobber med noe litt annerledes enn meg selv. Det er greit å være to om jobben, samtidlig som jeg da vet at kursdeltakerene går derifra vel vitende om at det finnes flere måter å jobbe på.


Jeg synes det er viktig for kursdeltakerene å gå i seg selv og finne ut hva de har lyst til å lage, så jeg starter alltid med å ta en runde og høre hva de liker å lese og hva slags serier de vil tegne sånn at de har dette i bakhodet igjennom resten av kurset. Deretter begynner jeg å snakke litt om hvordan jeg jobber, først i forhold til oppbygging av figurer med personlighet og etterpå miljøet de vanker i. Gjerne ved hjelp av kjappe skisser på flipover. Deretter avsluttes ettermiddagen/kvelden med at kursdeltakerne får utforme en serie mens jeg vandrer rundt og prøver å være behjelpelig.
Kan du nevne noen steder der du har holdt kurs/foredrag?


Jeg har ikke tallet på hvor mange skoler i Trondheim jeg har besøkt og enten forelest for eller kurset, og i tillegg har jeg vært et par runder både på Trondheim Folkebibliotek og på Studentersamfundet. Ellers har jeg jo holdt kurs i Hamar, Kongsvinger, Bergen og Stjørdal også. Stjørdal er forresten det foreløpig siste stedet jeg har holdt kurs, og det var i forbindelse med UKM i januar 2007, sammen med Anders Kristiansen som sto bak tegneserien "Jungelliv" i Fleip.


Du har kanskje sluttet å holde tegneseriekurs?


Jeg har ikke sluttet, men det er to år siden sist jeg holdt kurs. Grunnen er at jeg har vært veldig opptatt med studiene ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, og lærerene har vært veldig glad i å sette av helgene våre til å jobbe med produksjoner. Det gir ikke mye tid til å holde tegneseriekurs. Men jeg har lyst til å holde tegneseriekurs i Steinkjer før jeg drar herifra etter endt utdanning i juni. Jeg har nemlig ikke holdt noe kurs her ennå, og det er litt dårlig med tanke på at jeg har bodd her i snart tre år.Hender det at du reiser til andre deler av landet for å holde kurs, eller underviser du kun i nærmiljøet? Og hvor i landet holder du til?


Jeg holder til i Trøndelag med base i både min hjemby Trondheim og mitt studiested Steinkjer, enn så lenge. Men dersom jeg har tid og får reise og opphold dekket så har jeg ingen motforestillinger mot å dukke opp. Utover dette krever jeg ikke noe honorar, selv om de gjerne må betale meg hvis de absolutt vil. *host* Det har riktignok ikke skjedd så ofte at jeg har fått forespørsler utenfor nærområdet mitt, men jeg har oppholdt meg i Hamar en helg for å holde kurs på Hamar kommunes regning. Ellers har forespørslene utenfor Trøndelag kommet når bekjente i læreryrket har visst jeg har vært i nærheten.


Nylig var jeg litt stor i kjeften, som jeg jo bruker å være, og uttalte meg på Nettserier.nos IRC-kanal om at jeg synes det er litt synd at NTF, på tross av at de kaller seg nasjonale, bare arrangerer kurs på Grünerløkka. Og de kursene er sikker veldig til nytte for dem som er der, men det er jo tegneseriespirer andre steder i landet også. Så da var det at jeg litt bråkjekt sa at jeg kanskje skulle dra til et sted i Norge som jeg overhodet ikke hadde noen tilknytning til og holde kurs. For eksempel Alta. De ordene nådde tydeligvis på en eller annen måte noen utenfor IRC, for det gikk ikke mange dagene før jeg ble kontaktet av en håpefull ung dame i tenårene bosatt i Alta som gjerne ville ha meg som kursholder. Jeg svarte at det var bare å snakke med ungdomsutvalget i kommunen og høre om de var interessert i å dekke reise og opphold for meg så kom jeg gjerne jeg. Men jeg har ikke hørt noe etter det, så det blir vel neppe noe av ;)


Har du planer om å holde kurs igjen snart?


Ingen umiddelbare planer, men jeg kommer nok til å ta en prat med Huze (ungdomshuset i Steinkjer), som jeg allerede har samarbeidet med i forbindelse med arrangement Steinkjer Serieliga har holdt, og spørre om de kunne tenke seg noe sånt. Det er som sagt litt ille at jeg har bodd her i snart tre år at jeg ikke har fått det til ennå. Men så har jeg jo gjort en del annet for å gi Steinkjer et tegneseriemiljø.


Er det mer du vil legge til?


Mira publiseres på egne nettsider og på Nettserier.no tre dager i uken: tirsdag, torsdag og lørdag. I tillegg har Mira-sidene eget diskusjonsforum. Det har ikke nettserier.Arnes hjemmeside.


Stripeserien Mira.


2 kommentarer:

  1. Til opplysning: Kurset på Grünerløkka Deichman er ikke arrangert av NTF, men av Deichman.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.