tirsdag 21. april 2009

Manuskurs, del 7: Kladdemanus


De fleste serieskapere lager en rask skisse før de tegner selve originalsiden. Denne typen skisser går under mange navn, men jeg foretrekker å kalle dem kladdemanus. Her er et av mine gamle kladdemanus, til første side av en historie på i alt åtte sider:Hensikten med et kladdemanus er å få med alt som er nødvendig for å gjøre fortellingen forståelig, uten å bruke noe særlig tid på selve tegnearbeidet. På en skisse som dette ser jeg hvor stor plass teksten tar, hvor store rutene bør være i forhold til hverandre og hvordan personer og elementer bør plasseres i rutene.


Jeg pleier å lese gjennom et kladdemanus flere ganger for å se om historien flyter godt eller om det er noe jeg bør forandre på. Jeg kan også vise manuset til andre for å få innspill på om det kanskje er noe jeg har oversett eller ikke har tenkt på. Alt dette tar jeg hensyn til når jeg tegner originalsiden:Det er her jeg gjør det egentlige tegnearbeidet. Men det var med kladdemanuset jeg gjorde det egentlige fortellearbeidet. Som du ser har jeg gjort noen små forandringer fra kladdemanuset til originalen: Tittelen ble forandret fra Nissen og Bonden til Floke, og den første ruta er høyere enn på kladden. Dette er bare småjusteringer, og historien forøvrig er akkurat den samme. Hvis jeg hadde oppdaget at det var flere ting jeg ville forandre på eller jeg var misfornøyd med selve flyten i serien, måtte jeg ha gjort hele siden på nytt. Og da er det selvsagt lettere å lage et nytt kladdemanus enn å tegne en ny originalside, for det å tegne en ny side som dette tar meg en dag eller to, mens et nytt kladdemanus tar meg bare noen minutter.


Vanligvis lager jeg kladdemanusene mine på helt vanlige A4-ark, med enten blyant, kulepenn eller tusjpenner. Originaltegningen tegner jeg i et større format (vanligvis A3) på skikkelig tegnepapir og med godt tegneutstyr. Her ser du forskjellen på dem:I de neste kapitlene skal jeg vise ulike måter man kan jobbe fra en grunnidé til et kladdemanus.Tema neste gang: Råteksten.


2 kommentarer:

  1. Kan du ikke fortelle oss hvilke utstyr du bruker?

    SvarSlett
  2. Jovisst. Jeg kommer til det etterhvert, det går bare ikke så fort...

    SvarSlett