lørdag 26. februar 2011

Originaltegning - Blyant


Her er noen tips om hvordan du trinn for trinn kan lage din egen tegneserieoriginal.Du må ha et manus (jeg bruker stuntmanuset jeg skrev sist, du bruker ditt eget), en blyant, et viskelær, en linjal og et ark i A3-format (42 x 29,7 cm). Papiret bør være tykkere enn vanlig kopipapir, sånn at papiret ligger stødig på bordet mens du tegner og at det ikke krøller og bretter seg når du bruker viskelær.


En orignaltegning tegnes først med blyant og rentegnes etterpå med tusj. Derfor må du passe på så du ikke trykker for hardt med blyanten. Alle blyantstrekene skal viskes ut til slutt, så vær lett på hånda.


Start med å måle 1 cm inn på arket fra hvert hjørne og sett et lite merke, sånn at du får to merker i hvert hjørne:Trekk en strek mellom punktene i hjørnene og lag en ramme rundt hele:Hvis linjalen din er for kort kan du tegne inn flere "mellompunkter" som også er 1 cm fra kanten av arket.


På langsidene kan du nå sette merker ved 13 cm, 13,5 cm, 26,5 cm og 27 cm - på begge sider:Så trekker du linjer mellom punktene:Hvis du ikke har en linjal som er lang nok kan du måle opp at rutene er 13 cm høye og mellomrommene en halv cm.


På tilsvarende måte setter du merker øverst og nederst på arket ved 13,5 cm og 14 cm og trekker streker mellom dem:Nå er rutemønsteret på plass, og du kan begynne å tegne og tekste. Det lønner seg å legge inn teksten først, før du tegner, og du bør streke opp hjelpelinjer først. Avstanden mellom linjene kan f.eks være en halv cm. Du kan enten måle opp eller ta det på øyemål:Det vanligste er å tekste med store bokstaver, men det velger du selv. Tegn inn teksten først og bobla rundt etterpå - det blir penest:Pass også på å ha god avstand mellom teksten og boblestreken:Hvis du tegner bobla for tett på teksten ser det trangt og klønete ut:La den øverste hjelpelinja stå tom, og begynn tekstingen på linje to. Hvis ikke kommer teksten for tett på ruterammen, noe som også ser klønete ut:Når teksten og boblene er på plass er det bare å begynne å tegne:Hvis du er usikker på hvordan du skal tegne figurene i ulike positurer eller annet kan det lønne seg å skisse litt på et annet ark før du tegner dem inn på selve originalarket. Jeg gjorde noen skisser av figuren min fra siden og forfra, og fant ut hvordan jeg ville tegne fiskene og skøytene:Før du tegner de ferdige figurene kan du planlegge plasseringen med noen lette streker først:Og så tegne de "egentlige" strekene etterpå:Ettersom du har mer plass til rådighet på et A3-ark enn du hadde på A4-skissa, er det fort gjort å tegne figurene for små. Bruk plassen godt, og fyll gjerne opp rutene. Og igjen: Ikke trykk for hardt, men vær lett på hånda, for blyantstrekene du tegner nå skal viskes ut til slutt.


Sånn ble siden min:Dette er selvsagt ingen fasit på hvordan man skal tegne en tegneserieoriginal - for det er mange andre måter å gjøre det på - men hvis du aldri har gjort det før vil jeg anbefale denne metoden. De fleste tegneseriene mine har jeg laget på denne måten.


Neste gang: Originaltegning - Tusj


4 kommentarer:

 1. Glitrende - lærerikt for en som synes dette er moro!
  Du inspirerer skal vite!!

  SvarSlett
 2. Her var flotte tegneserier. Hva slags fargestifter bruker du?

  SvarSlett
 3. Jeg har brukt en helt vanlig HB-blyant, ikke fargestifter.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.