torsdag 1. juni 2023

Hva er cartoon? Del 10: Humorstrek

Famous Funnies (1934) var en samling av humoristiske avisserier og regnes som det første tegneseriebladet. 

Innledning: Hva er cartoon?

Alle de tidlige avistegneseriene var humorserier, men utover 1930-årene kom stadig flere spenningsserier. De var inspirert av historiene og heltene i pulp-magasinene, med sjangre som science fiction, fantasy, krim og western. Serier som Tarzan (1929), Lyn Gordon (1934), Terry og Piratene (1934) og Prins Valiant (1937) hadde en langt mer realistisk tegnestil enn humorseriene. Til nå hadde tegneserier blitt kalt cartoon strips, comics og funnies. Men hva skulle man kalle spenningsseriene? 

Flash Gordon (Lyn Gordon) av Alex Raymond

Over tid ble funnies mindre brukt, mens comics og comic strips festet seg som fellesbetegnelsen for tegneserier. Spenningsseriene ble ofte kalt action strips eller action comics. Tegnestilen i humorseriene ble ofte kalt cartoony

I avisene ble både satiretegnerne og vitsetegnerne kalt cartoonists, og man fortsatte å bruke dette om tegneserieskaperne. Men det ble stadig mer vanlig å kalle dem comic strip artists eller comic artists, først og fremst de som lagde spenningsserier. 

Prins Valiant av Hal Foster

De fleste amerikanere assosierte cartoon og cartoony med tegnefilm, som forlengst hadde passert tegneseriene i popularitet. Kjente tegnefilmfigurer fikk ofte sin egen tegneserie, mens det omvendte var mer uvanlig. 

Popeye (Skippern) (1929) av E. C. Segar er en av de få tegneseriefigurene som senere ble tegnefilmfigur. 

Da tegneseriebladene kom ble de kalt comic books. På samme måte som i avisseriene ble de delt i to kategorier: De som var tegnet i en cartoony stil og de som var tegnet realistisk. De cartoony bladene rettet seg ofte mot yngre lesere, mens de realistiske bladene etter hvert fikk både romantikk, krim og skrekk. Og selvsagt superhelter. 

Superman (1938) av Jerry Siegel og Joe Shuster - en "realistisk" helt. 

Tegnerne i tegneseriebladene ble vanligvis ikke kalt cartoonists, men comic book artists eller comic artists. Tegningene deres ble omtalt som artwork eller comic art, ikke cartoons

Del 10: Animasjonsteknikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.