fredag 12. mai 2023

Hva er cartoon? Del 5: Avistegneserier

Søndagsbilag fra 1896

Innledning: Hva er cartoon?

I 1890-årene tok avisene New York World og New York Journal opp konkurransen med de populære vittighetsbladene. Hver søndag trykket de et ekstra fargebilag med humoristiske tegninger og tekster - og etter hvert også tegneserier. 

Tegneserier hadde eksistert lenge, i ulike former, men i de populære søndagsbilagene nådde de videre ut enn noen gang tidligere. Dette var begynnelsen for tegneserier som massemedium

The Yellow Kid And His Phonograph (1896) av Richard F. Outcault
Dette blir ofte kalt verdens første tegneserie. Det stemmer ikke, men på mange måter markerer den begynnelsen for moderne amerikanske tegneserier. 

De første tegneseriene ble ikke ansett som et eget medium, men en form for vitsetegninger. De ble kalt bl.a. strip cartoons, cartoon strips, comic strips, comics og funnies. Søndagsbilagene het egentlig The Sunday Supplement og The Comic Supplement, men ble ofte kalt funny papers eller funny pages. Tegneserieskaperne var cartoonists og serietegning var cartooning

Tegnerne kopierte hverandres ideer, figurer og teknikker, og sammen utviklet de et unikt visuelt språk som blandet skrift og tegninger på stadig nye og kreative måter. Dette gikk rett hjem hos leserne i New York, der mange var immigranter med dårlige engelskkunnskaper. 

Tegneserienes virkemidler tegnet av Frank King

Aviser ble trykket i et mye større format enn våre dagers tabloidaviser, og søndagsbilaget hadde ofte flere tegneserier på samme side. Men det var også vanlig at en tegneserie fylte hele avissiden. 

Little Nemo in Slumberland (1905) av Winsor McCay

Den første daglige stripeserien kom i 1907. Noen år etter hadde de fleste amerikanske aviser tegneserier hver dag. 

Mutt & Jeff (1907) av Bud Fisher


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.