tirsdag 9. mai 2023

Hva er Cartoon? Del 2: Satiretegning

 

Substance and Shadow (1843) av John Leech

Innledning: Hva er cartoon?

I 1843 skulle parlamentsbygningen i London få nye veggmalerier - med storslagne historiske panoramaer. Publikum kunne betale en shilling og få se en utstilling av cartoon-skisser av de planlagte freskene. For det satiriske magasinet Punch var denne utstillingen symbolsk for den styrende overklassens sløsing, satt i kontrast mot den rådende fattigdommen i 1840-årene. Tegningen over, av John Leech, viser møtet mellom de pompøse overklassemotivene og de lutfattige London-beboerne. 

Som en ekstra satirisk vri kalte han tegningen en cartoon. Hvis styresmaktene kunne presentere sitt syn med enkle strektegninger kunne Punch gjøre det samme, mente han. Denne vrien traff en nerve hos britene. De begynte å kalle satiretegninger cartoons, og senere spredde det seg til alle morsomme tegninger på trykk - uavhengig av satirisk innhold. Cartoon hadde fått en helt ny betydning! 

De britiske magasinene ble også lest i USA, og amerikanerne begynte å produsere sine egne versjoner. De kalte også tegningene cartoons

The third-term panic (1874) 
Thomas Nast var den første som tegnet en elefant og et esel som symboler for de to største politiske partiene i USA. 

Satiremagasinene, eller vittighetsblader som de også kalles, ble utkonkurrert av avisene ved overgangen til 1900-tallet. De store avisene trykket daglig politiske kommentartegninger, kalt political cartoons eller editorial cartoons

Satiretegninger har ofte en mer ekspressiv strek enn vitsetegninger og tegneserier. De bruker ofte humor, men det viktigste er å få fram et politisk poeng på en visuell og treffende måte. Cartoons er en respektert kunstform som ofte er kontroversiell og bidrar til å starte debatter. 
Tony Blair tegnet av Gerald Scarfe

Karikatur er et vanlig virkemiddel i satiretegning. På norsk oversettes cartoon ofte til karikatur eller "karikert strek", men ordene betyr ikke det samme. Caricature kommer fra det italienske verbet caricare, som betyr å laste eller lesse, eller å overdrive. En karikatur er en overdrevet versjon av noe(n) vi ser eller har sett. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.