søndag 7. mai 2023

Hva er cartoon? Del 1: Papirskisse

 

Ung mann sovende på bakken (1504), skisse av Rafael

Innledning: Hva er cartoon?

I senmiddelalderen begynte italienske billedkunstnere å bruke papir som en del av forarbeidet til skulpturer, billedvev, glassmalerier og fresker. De skisset først motivet i full størrelse på et stykke tykt papir, eller rettere sagt kartong. Så overførte de motivet til materialet de skulle jobbe videre med. Disse skissene kalte de cartone, italiensk for kartong. 

Cartone-teknikken var spesielt nyttig for freskomalerne. Fresker males med vannfarger på våt mur, og man må jobbe raskt før murpussen tørker. Når kunstnerne kunne skisse motivet på forhånd fikk de mer tid til å jobbe med farger, toner, detaljer og annet. 

Nattverden (1495-1498), freske av Leonardo da Vinci

I renessansen fortsatte kunstnerne å bruke cartone-skisser når de malte med oljefarger på lerrett. De skisset på tynnere papir og brukte gjerne samme skisser flere ganger. Skissene var ofte flott utført, og senere ble det vanlig å ha egne utstillinger av cartone-skisser. 

På engelsk ble cartone oversatt til cartoon. På 1600- og 1700-tallet pleide britene å legge til en ekstra "o" når de oversatte ord fra italiensk, fransk og spansk som endte med "-on" eller "-one".  Med en ekstra bokstav fikk ordene mer tyngde på slutten, som f.eks. balloon, cocoon, lagoon, baboon, saloon, maroon, macaroon, dubloon... 

Her ser du hvordan freskomalerne brukte cartoons: 


Og her er cartoon-teknikken brukt til oljemaleri: 


Del 2: Satiretegning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.