søndag 21. mai 2023

Hva er cartoon? Del 7: Tegnefilm


Humorous Phases of Funny Faces (1906) av James Stuart Blackton

Innledning: Hva er cartoon?

Filmmediet kom i 1895, og tidlig på 1900-tallet begynte de første eksperimentene med trickfilming og tegnefilm. Humorous Phases of Funny Faces fra 1906 bestod av hvite krittstreker på en tavle. Fantasmagorie fra 1908 var tegnet på papir, men ble vist i negativ for å oppnå et lignende uttrykk. Disse filmene blir ofte omtalt som verdens første tegnefilmer. 


Fantasmagorie (1908) av Émile Cohl

Filmskaperne var mest opptatt de tekniske nyvinningene. Da de så hvor arbeidskrevende det var å tegne 20 (senere 24) tegninger per sekund mistet de interessen. Det naturlige neste steget var at cartoonists overtok tegnejobben. 


Little Nemo (1911) av Winsor McCay. Filmen ble håndkolorert i ettertid. 

Tegneserieskaperen Winsor McCay tegnet flere filmer med egne figurer. Han hadde en svært realistisk tilnærming til både figurtegning og bevegelser. I den mest kjente filmen hans, Gertie the Dinosaur fra 1914, tegnet han samme bakgrunn på nytt i alle rutene - altså tusenvis av ganger. Samme år oppfant Earl Hurd teknikken med å tegne figurene på animation cels (gjennomsiktig plastfolie) som kunne byttes ut og filmes mot den samme bakgrunnstegningen. 


Gertie the Dinosaur (1914)  Tegnefilmen starter etter ca. 7 minutter.

Nyetablerte filmstudioer produserte korte tegnefilmer basert på populære tegneseriefigurer. Som en del av markedsføringen ble disse filmene kalt cartoons

Krazy Kat and Ignatz Mouse at the Circus (1916)  Snakkebobler og andre virkemidler fra tegneseriene var vanlig i tegnefilmer før (og delvis etter) lydfilmen kom. 

Max Fleischer var en av de store tegnefilminnovatørene, som eksperimenterte med bl.a. lydfilm, fargefilm og dybdekamera. Allerede i 1919 tok han patent på rotoscoping - en teknikk der man avtegnet personer fra innspilt film. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.