Filmmediet kom i 1895, moderne tegneserier kom året etter. De to visuelle mediene hadde mye felles og utviklet seg parallelt. Da filmskapere eksperimenterte med animasjon og tegnefilm fant de ut at 20 (senere 24) tegninger per sekund krevde en enkel tegnestil. Tegneseriefigurene var som skapt for denne nye uttrykksformen.
Tegneserieskaperen Winsor McCay var en pioner på området og tegnet flere filmer med sine egne figurer. I Gertie the Dinosaur, hans mest kjente film, tegnet han bakgrunnen på nytt tusenvis av ganger. Senere kom teknikken med å rentegne figurene på animation cels (gjennomsiktig plastfolie), så de kunne byttes ut og filmes enkeltvis mot den samme bakgrunnstegningen.
Gertie the Dinosaur (1914) Tegnefilmen starter etter ca. 7 minutter.
Nyetablerte filmstudioer produserte korte tegnefilmer basert på populære tegneseriefigurer. Ettersom både tegneseriene og tegneseriefigurene var kjent som cartoons ble tegnefilmene deres også kalt cartoons - som en del av markedsføringen.
Krazy Kat and Ignatz Mouse at the Circus (1916)
Før lydfilmen kom var det vanlig med snakkebobler i cartoons.
Tegnefilm var en umiddelbar suksess, og det tok ikke lang tid før de passerte tegneseriene i popularitet. Filmstudioene utviklet egne figurer, som senere ble brukt i tegneserier. Tegnefilmfigurer ble selvsagt også kalt cartoons. Felix the Cat var den første.
Felix the Cat - Feline Follies (1919)
Tegnefilm var arbeidskrevende, og mange tegnere var involvert. Først ble de kalt cartoonists, men med tiden fikk de spesialiserte yrkestitler som gag men, animators, in-betweeners, cleanup-artists og background artists - for å nevne noen. Rubber hose animation gjorde tegnejobben mer effetiv: Figurene ble tegnet med runde hoder og kropper, med gummislange-armer uten knær og albuer. Dyrefigurer var mer vanlig enn menneskefigurer.
Oswald The Lucky Rabbit - Trolley Troubles (1927) Eksempel på rubber hose animation.
I 1919 tok Max Fleischer patent på rotoscoping - en teknikk der man avtegnet personer fra innspilt film. Dette ga tegnefilmen et mer realistisk preg enn når man animerte cartoon-figurer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.