torsdag 11. mai 2023

Hva er cartoon? Del 4: Typetegning

 

Doctrine and Practice (1898) av John Tenniel

Innledning: Hva er cartoon?

Satiretegninger på 1800-tallet hadde ofte karikaturer av statsledere. Av og til erstattet tegnerne karikaturer med nasjonale symbolfigurer, som Uncle Sam, John Bull, den russiske bjørn eller den tyrkiske kalkun. De utviklet også et galleri av typer som var umiddelbart gjenkjennbare for leserne. Det kunne være historiske eller litterære personligheter, eller symbolske figurer som døden, justitia, moder natur, fader tid eller dyrefigurer med menneskelige trekk. 

Vitsetegnerne bygget videre på og utvidet dette persongalleriet - med f.eks. huleboere, vampyrer, hekser, pirater, bødler, motorsyklister, astronauter, dørselgere og utallige andre. 

Typetegninger som dette omtales ofte som f.eks. cartoon caveman, cartoon biker, osv. 

Fra The Lexicon of Comicana av Mort Walker

Vitsetegninger har også en rekke typiske situasjoner som brukes om og om igjen, med stadig nye variasjoner, som tørst person krypende gjennom ørkenen, pasient på psykologens sofa, spåkone med krystallkule, fakir på spikermatte, straffanger som henger etter armene, osv. 

Bizarro av Dan Piraro

Mange typetegninger som var vanlig å bruke tidligere kan virke fordomsfulle sett med dagens øyne. Satire er ferskvare. Det samme kan ofte sies om vitsetegninger. 


Del 5: Avistegneserier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.