torsdag 17. desember 2015

Luke 17: Tegnefilm

Julekalenderen viser sider fra boka Tegneserienes Historie, av Øyvind Holen og meg. 

Det nære forholdet mellom tegneserier og tegnefilm kunne vi ha laget en helt egen bok om. Her skulle alt inn på én side, og da måtte vi kutte ut alt annet enn det mest sentrale. Særlig to ting var vanskelig å kutte: Winsor McCay og storyboarding. 
Winsor McCay var ikke bare en av de store innovatørene i seriemediet, han var også en pioner innen tegnefilm. Filmene Little Nemo (1911) og How a mosquito operates (1912) var tidlige eksperimenter, og med klassikeren Gertie the Dinosaur (1914) oppnådde han en realisme og eleganse i uttrykket som lå tiår foran de kommersielle tegnefilmstudioene. 
Det ble viktig å planlegge nøye før animatørene begynte det tidkrevende arbeidet. Hver scene ble skisset, og skissene ble stiftet til storyboards - som ble diskutert og brukt som visuelle manus. På bildet over ser vi Walt Disney gå gjennom et storyboard for en scene i Pinocchio

Man kan si at et storyboard er en tegneserieversjon av manuset. Ikke bare tegnefilm, men også vanlig spillefilmproduksjon bruker ofte storyboard. Det bidrar til at alle som jobber med filmen, som regissør, produsent, kamerafolk, lysfolk, skuespillere, osv., har en felles visjon. 

Mange serietegnere tegner storyboard for film, også norske. Her er et storyboard Geir Moen har tegnet til to scener i filmen Knerten gifter seg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.