onsdag 21. januar 2009

Bjørn OuslandBjørn Ousland er en av de mest erfarne og profesjonelle serieskaperne i Norge. Han har utdannelse fra Kubert-skolen og har laget tegneserier i mange sjangre: Science fiction, drama, humor og eksperimentelle serier, bare for å nevne noen. Han har gitt ut tre bind i albumserien Solruns Saga, og var en av hovedleverandørene til månedsbladet Pyton. De siste årene har han konsentrert seg mest om illustrasjon og har gitt ut en lang rekke billedbøker, både med egne manus og i samarbeid med andre forfattere.


Bjørn er også en av dem med lengst erfaring med å holde tegneseriekurs her i landet.


Når og hvor holdt du ditt første tegnerseriekurs?


Det var vel rundt 1990. Jeg hadde 3 ukers kurs på Kunst og håndtverkskolen da Peter Haars ledet avdelingen. Det var Tor Bomann-Larsen som hadde holdt det samme opplegget tidligere. Var gjestelærer der en del år.

Kan du nevne noen steder der du har holdt kurs?


SHKS Oslo, SHKD Bergen, Granum kunstfagskole, Serieteket, Åsgård skole Ås.


Kan du beskrive kort hvordan du pleier å legge opp kursene dine, og hva du synes det er viktig at deltakerne får med seg?


Jeg starter med en halv dags gjennomgang av tegneserienes formspråk og virkemidler, spesielt lagt vekt på fortellerteknikk. Mulig jeg viser eksempler på egne og andres arbeider også. Har som regel holdt kurs på minimum en uke i undervisningsopplegg. Tidligere har jeg funnet et utdrag fra en skjønnliterær tekst, som elevene skal omarbeide til ferdig tegneserie. Etter hvert har jeg kommet fram til at resultatet blir mer spennende når de skaper historien også selv, selv om det kan være en fare for at noen bruker for mye tid på idefasen. Jeg gir en-til-en korrigeringer i løpet av prosessen, og går gjennom de tekniske problemstillingene foran klassen etter hvert som arbeidet skrider fram.


Er det noe sted du jevnlig holder kurs?


De høyskolene jeg har vært gjestelærer ved har jeg hatt et kurs i året ganske mange år på rad, men har ikke noe fast nå.


Hender det at du reiser til andre deler av landet for å holde kurs, eller underviser du kun i nærmiljøet? Og hvor i landet holder du til?


Jeg bor på Nesodden og har kontor i Oslo. Det hender jeg reiser. Skal på skoleturne i Hedmark våren 2009, men det er for å snakke om bildebøkene mine.


Har du planer om å holde kurs igjen snart?


Ingen planer om tegneseriekurs for tiden.


Du har kanskje sluttet å holde tegneseriekurs?


Jeg hadde et 8 dagers tegneseriekurs for 7 klassinger i Ås høsten 2008, så jeg har ikke gitt meg helt, men har ikke gått aktivt inn for å få nye oppdrag heller. Tiden har vært begrenset, og jeg lager stort sett bøker nå.


Hjemmesiden til Bjørn.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.