mandag 26. januar 2009

Arild WærnessArild Wærness er ildsjelen som dro i gang Raptus - Bergen Tegneseriefestival. De første årene var han selvskreven Raptusgeneral, men senere overlot han både tittelen og organisasjonsansvaret til nye krefter. Han har sitt eget tekstiltrykkfirma og en bijobb som redaktør for Varg Veum-serien av Gunnar Staalesen og Mike Collins.


Arild har også holdt en mengde kurs og foredrag om tegneserier.


Når og hvor holdt du ditt første tegnerseriekurs eller foredrag?


I 2001. De fleste foredragene holdt jeg i perioden 2004-2006, ca. 200 stk.


Du har kanskje sluttet?


Nei, jeg har ikke sluttet. men pga at Bergen Kommune reduserte tiltak under "Kulturskolesekken"-paraplyen har det blitt mindre det siste året.


Kan du beskrive kort hvordan du pleier å legge opp kursene/foredragene dine, og hva du synes det er viktig at deltakerne får med seg?


Jeg jobber helst i klasserom for 4.-10. klasse, med max 30 elever. bruker 3-5 timer, alt etter hva skolen har lagt opp til. Bruker pc med powerpoint + tavle og overhead. Først holder jeg en enkel presentasjon av tegneserier som fenomen for å "rykke" elevene ut av Donald/Pondus-tenkningen, så en enkel gjennomgang av de viktigste elementene i en series konstruksjon. Så et kurs med fokus på enkle manus, figurer, bobler, teksting og oppbygging av en ensider.


Vi tar pauser undervegs i kurset med sideblikk på enkelte serier, passende illustrasjoner, historiske tilbakeblikk m.m. Og så presenterer jeg serier som andre elever på samme trinn har laget tidligere (på overhead). Avslutter med å presentere serier som klassen produserer i løpet av dagen via overhead.


Hvis en skole ønsker forumforedrag kan jeg ta opp imot 70-80 elever. Da er det ikke kurs, men en grundigere gjennomgang av seriehistorien og viktige serier. Jeg legger vekt på å samtale med elevene undervegs, og lar dem få fortelle og vise hva de kan...Kan du nevne noen steder der du har holdt kurs/foredrag?


Hele Hordaland, spesielt Bergen Kommune, men også Voss og Masfjorden. I tillegg Egersund kommune, alle barneskoler der i løpet av en måned.


Er det noe sted du besøker jevnlig?


Bergen Kommune er hovedarena. Men besøker jevnlig Haugesund og Sveio.


Hender det at du reiser til andre deler av landet for å holde kurs/foredrag, eller underviser du kun i nærmiljøet?


Jeg reiser gjerne andre steder. Må ha dekket reise/overnatting.


Har du planer om å holde kurs/foredrag igjen snart?


Jeg har ingen konkrete oppdrag i øyeblikket.


---Arild er fast bidragsyter hos Serienett.


imagi.no - firmaet til Arild.


Mailadressen til Arild: arild@imagi.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.