torsdag 15. januar 2009

Flu HartbergSom de fleste andre tegnere har Flu Hartberg tegnet siden han kunne holde en blyant, men i tillegg har han laget egne tegneseriehefter siden han kunne holde en kopimaskin. Det har han fortsatt med etter at han ble en del av Dongery-gjengen. Han har bl.a. gitt ut tegneseriene Hygiene og English Conversation og har hatt stripeserien Fagprat som gjesteserie i Dagbladet.


Siden 2004 har han sammen med Geir Moen holdt tegneseriekurset Talenter i Tusj på Serieteket i Oslo. Det er et kurs for alle mellom 12 - 16 år og arrangeres hver høst og vår. Det er planlagt et nytt kurs denne våren.


Jeg stilte Flu noen spørsmål:


Kan du beskrive kort hvordan du pleier å legge opp kursene dine, og hva du synes det er viktig at deltakerne får med seg?


På kursene til Geir og meg, har vi delt opp kursene i tre hoveddeler; Figur, historie og tegning. Sammen med kursdeltagerne prøver vi å analysere hva som kjennetegner gode seriefigurer. Alle deltagerne skal lage sin egen tegneseriefigur. Vi jobber hele veien med ide-myldring; metoder og leker for å lure fram uventede innfall. Vi terper på at det lønner seg å skape en "levende" figur, med masse personlighet og særtrekk. Da blir det nemlig enklere med neste fase -nemlig å komme opp med ideer og historier. En god seriefigur blandet med ytre påvirkninger og fri fantasi gir ofte morsomme historier. I løpet av denne prosessen sitter forhåpentligvis alle igjen med en "grovskisse" -en disposisjon for hvordan tegneseriesiden skal se ut -og hva den skal inneholde. Deretter går vi gjennom tekniske finesser som har med papir, oppmåling, redskaper osv. å gjøre. Herfra jobber deltagerne selvstendig med selve tegningen, med veiledning fra kurslederne.


Kan du nevne noen steder der du har holdt tegneseriekurs i tillegg til på Serieteket?


Sigrid Unset-dagene på Lillehammer, Nesodden barneskole, Horten vgs, Bekkestua skole, Stovner bibliotek, Bomuldsfabrikken Arendal, Stovner bibliotek m.fl.


Hender det at du reiser til andre deler av landet for å holde kurs/foredrag, eller underviser du kun i nærmiljøet? Og hvor i landet holder du til?


Jeg holder til i Oslo, og har hatt de fleste kursene på Østlandet. Til sommeren derimot skal jeg holde workshop i nordnorge.


Er det mer du vil legge til?


Et tips til alle som lager tegneserier: Finn andre med samme interesse, sammen er man sterkere!Les mer om Talenter i Tusj her og her.


Flus lynkurs i tegneseriemekking. (PDF)


Flus hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.