torsdag 15. januar 2009

Håvard S. JohansenHåvard S. Johansen tilhører en eksklusiv gruppe norske tegneserieskapere som er utdannet ved Joe Kubert School of Cartoon and Graphic Art. Han har bidratt med tegneserier i bladene Pokus, Søppel, Ernie, Tusj og Nemi og i februar kommer serien Major Thomas i M. Senere i år er Håvard aktuell med to tegneseriebøker hos Egmont Serieforlaget: stop.rec.ffwd. og Anunnaki.


Men nok om det, nå skal vi snakke om tegneseriekursene hans:


Når og hvor holdt du ditt første tegnerseriekurs?


2006 på Vestfossen bibliotek.


Kan du beskrive kort hvordan du pleier å legge opp kursene dine, og hva du synes det er viktig at deltakerne får med seg?


Alt kommer selvsagt an på årstrinn osv. Hvis deltakerne er veldig unge (under 12) handler det stort sett om å forsøke å sette sammen noe i bilder som henger sammen. Å lære seg å få en følelse for bilde/ tekst-relasjon er jo grunnleggende sett fra et håndverksmessig synspunkt. Dette kan resultere i alt mulig rart av ting, og erfaringen er at de fleste finner noe å komme med når de skjønner hvordan idéene skal settes i et slags system. For mange kan det være så enkelt som å bli bevisst hva som kommer før en annen ting. Tanken og idéen er abstrakt, og da er det vanskelig å sette ting ned på papiret. Men om man konkretiserer en idé eller situasjon og får det ned, kan man lettere forestille seg hva som kommer før og hva som kommer etter.


Hvis deltagerne er eldre enn 12 legger jeg litt mer vekt på instrumenter. Jeg tror det man jobber med av verktøy påvirker tankeprosessen mye. Om man har et dyrt fint ark og en pennesplitt får man kanskje en mer ydmykhet i tilnærmingen og man er litt mer kritisk til hva man gjør. Enkel materialinnføring er viktig for å få et innblikk i hvordan ting bør gjøres.


Til syvende og sist er det aller viktigste å forstå hva kursdeltageren vil med det de gjør. Og dét er ofte noe mange ikke vet selv. Derfor blir det å søke å forstå impulsen hos den som skal lage noe og få denne oversatt til bilder det viktigste. Når det er gjort er det viktig å ikke være så opptatt av hva som er best, men heller hva som funker best for den enkelte skaperen.


Kan du nevne noen steder der du har holdt kurs eller foredrag?


Einar Granum Kunstskole, Serieteket, Vestfossen Bibliotek, i tillegg til skoler i Oslo..


Hender det at du reiser til andre deler av landet for å holde kurs/foredrag, eller underviser du kun i nærmiljøet? Og hvor i landet holder du til?

Holder til i Oslo-området, og reiser dit det måtte være interesse, så sant reise blir dekket;)


Har du planer om å holde kurs igjen snart?


Ikke foreløpig, men det kan se ut som om det dukker opp noe snart.. skal si ifra!Bloggen til Håvard.


Mailadressen til Håvard: onomatopoetikon@gmail.com


Håvard underviser med laserblikk.


1 kommentar:

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.