torsdag 22. januar 2009

Manuskurs, del 2: Dine favoritter


Du har sikkert en eller flere tegneserier som du ofte leser. Kanskje har du lest flere av albumene eller bøkene, kjøper jevnlig bladene eller følger disse seriene fast i aviser eller på nett. I dette kapittelet vil jeg få deg til å se nærmere på disse seriene, og hvorfor du du stadig vender tilbake til dem. Og jeg vil helst du gjør det ved å følge denne oppgaven trinn for trinn: 


Trinn 1: 

Skriv en liste over favorittseriene dine. Du trenger ikke rangere dem, bare skriv ned seriene du liker å lese etterhvert som du kommer på dem. Prøv å få med så mange som mulig, minst fem. 


Så velger du en av seriene, den du har mest lyst til å kikke nærmere på. Da er det viktig å velge en serie som du setter pris på først og fremst fordi du synes den er smart skrevet og funnet på, og ikke bare fordi du liker tegningene. (Ikke noe galt i å like en serie på grunn av tegningene selvsagt, men det blir litt feil for nettopp denne oppgaven.) 




Trinn 2: 

Skriv ned noen av grunnene til at du liker denne serien. Hva er det som gjør at du kommer tilbake til denne serien igjen og igjen. Du trenger ikke skrive langt og utførlig, korte setninger og stikkord holder lenge. Prøv å skrive minst fem grunner. 


Så velger du en av dissse grunnene, hovedgrunnen til at du fortsatt leser denne serien. Denne grunnen, eller idéen, ser sikkert enkel og banal ut når du skriver den ned på denne måten, men den fungerer, og det er det viktigste. Når du tenker på denne idéen ser du for deg alle episodene du har lest der serieskaperen har tatt denne idéen i bruk, og det ga deg en god leseopplevelse. Når jeg ser idéer av den typen tenker jeg alltid: Hvorfor kom ikke jeg på det der? 



Trinn 3: 

Nå får du en skikkelig utfordring: Forestill deg hvordan serieskaperen kom på denne idéen og skriv ned hvordan du tror det skjedde. 


Det er viktig at du ikke nå søker rundt på nettet eller i bøker etter hvordan det egentlig skjedde, men at du bruker fantasien og setter deg inn i hodet på denne serieskaperen og finner en troverdig forklaring på hvordan han/hun la ulike elementer og tanker sammen for å komme fram til akkurat denne idéen. Hvis du allerede vet hva som skjedde, så skriv det ned likevel. Hvis du ikke vet hvem som har laget serien finner du bare på et navn. Ikke vær redd for å skrive noe dumt, ingen trenger å lese det du skriver. Det viktigste her er at du morer deg med å sette deg inn i tankegangen til noen du ikke kjenner. Sett i gang og skriv! 



Trinn 4: 

Nå skal du fabulere enda litt videre. Men først vil jeg komme med en definisjon på en god tegneserieidé: En heldig kombinasjon av tanker eller elementer som har et stort potensiale. Det stemmer sikkert godt overens med hva du klekket ut på forrige trinn.  Men hva skjer hvis du bytter ut et av disse elementene eller tankene? Har idéen da det samme potensialet? Sannsynligvis har den ikke det. 


Oppgaven din blir nå å ødelegge den gode idéen. Bytt ut et av elementene eller tankene i idéen og se for deg hvordan hele konstruksjonen rakner. Det kunne fremdeles blitt en tegneserie, bare ikke like god. Skriv noen ord om hva slags tegneserie dette kunne blitt. Skriv også noen episoder av denne nye serien. 



Trinn 5: 

I løpet av den kreative prosessen har serieskaperen antagelig forestilt seg mange ulike kombinasjoner av tanker og elementer, og så valgt den beste kombinasjonen. Men er nå det så sikkert? Andre alternativer kunne sikkert fungert like godt, om ikke bedre. Tommy kunne f.eks. hatt en tøyløve eller en tøypanter eller mange andre slags lekedyr. Viggo kunne jobbet på et patentkontor, et rørleggerfirma, eller... ja, du skjønner. 


Oppgaven din blir nå altså å prøve å få til en god serie ved å bytte ut et av elementene i idéen. Beskriv denne serien og finn på noen episoder. 



Når du har gjort denne oppgaven utfra en av seriene, er det selvsagt mulig å gjøre det samme med en av de andre seriene. Du kan selvsagt også bytte ut favorittseriene med filmer, bøker, TV-serier eller andre typer fortellinger, prinsippet er det samme. 


Tema neste gang: Grunnidéer. 


2 kommentarer:

  1. Dette er veldig gode tips; Tusen takk for at du deler dem. De er absolutt svært så nyttige for en som ønsker å begynne så smått å skrive serier, ja. (:

    SvarSlett
  2. Hyggelig at du liker dem, Limely. Og lykke til med seriene!

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.