torsdag 29. januar 2009

Romar Reppen-GjelsethRomar Reppen-Gjelseth er informasjonsrådgiver og har bakgrunn som journalist og frilans illustratør. Han er en av Trondheimstegnerne, har levert tegneserier til en rekke aviser og magasiner og jobber jevnt og trutt med nettserien Justin Case. Romar har lang erfaring med informasjonsfilm og undervisning i mediefag, og er ivrig opptatt av alle former for fortelleteknikk.


Tegneseriekurs har han selvsagt også holdt, og jeg spurte ham litt om kursene hans.


Når og hvor holdt du ditt første tegnerseriekurs?

Jeg jobbet i to år som mediefaglærer i videregående skole, og der var skisseteknikk og storyboarding på timeplanen. I hvert fall på min, fordi det gav meg mulighet til å bruke tid på mitt favorittmedium – tegneserier. Evnen til å visualisere en historie gjennom en serie ruter gir en enorm planleggingsfordel også når man jobber med film. Man tenker voldsomt mye mer vinkler, utsnitt og retning enn gjennom et enkelt manus. Det er nok også derfor større filmproduksjoner alltid jobber med storyboards – som jo egentlig er en tegneserie av filmen.

Så mitt første tegneseriekurs ble også mitt første møte med læreryrket. En lærerik og trivelig opplevelse for meg, og forhåpentligvis også mine elever.


Kan du beskrive kort hvordan du pleier å legge opp kursene dine, og hva du synes det er viktig at deltakerne får med seg?

Jeg er opptatt av fortellerteknikk. En tegneserie bygges opp etter de samme prinsipper som en hvilkensomhelst annen historie, og derfor legger jeg vekt på å fortelle litt om dramaturgi. Fortellerteknikk berører ikke bare hva, men også hvordan man forteller – så jeg vektlegger gjerne bruk av vinkler og utsnitt, og hvordan variasjoner av disse skaper dynamikk.


Det er selvsagt viktig å legge opp kurset litt etter publikum. Mitt publikum har for det meste vært mellom 16 og 18 år, så derfor har jeg hatt frihet til å være litt mer "avansert". I forbindelse med tegneseriens dag og ungdommens kulturmønstring har alderssammensetningen vært mer variert, så det krever at kurset tilpasses til deres forventninger.

Uansett synes jeg det også er viktig å få plass til noe enkel innføring i anatomi. Det er forbausende enkelt å lære seg litt grunnleggende regler om hvordan kroppen er skrudd sammen, og det gjør en verden av forskjell på tegneblokka.


Kan du nevne noen steder der du har holdt kurs?

Som sagt har jeg undervist aller mest i dette emnet som lærer for videregående elever ved Breivika videregående skole i Tromsø. Jeg har også holdt kurs i forbindelse med tegneseriens dag i Tromsø, sammen med Nettserier-gründer og Donald-forfatter Olaf Moriarty Solstrand, og senest i forbindelse med ungdommens kulturmønstring

Hender det at du reiser til andre deler av landet for å holde kurs, eller underviser du kun i nærmiljøet?

Jeg er nok ikke så etterspurt at jeg drar til andre steder i Norge for å holde slike kurs. Når jeg langt om lenge får lønn for strevet og får gitt ut Fuglefangeren, mitt hjertebarn – og blir rik og – vel, i hvert fall berømt, eller i det minste bedre kjent i tegneseriekretser – så kan det jo hende at jeg vil turnere litt. Jeg synes i hvert fall at det er moro å holde slike kurs.


Hvor i landet holder du til?


Jeg er bosatt i Trondheim, nærmere bestemt i nabokommunen Malvik, så nærme kommunegrensa at jeg kan kaste snøball på bybussen. Men det gjør jeg selvsagt ikke. Hvor har du hørt det?

Har du planer om å holde kurs igjen snart?

Ingen konkrete planer om nye kurs foreløpig, men håper å få til noe i anledning tegneseriens dag i Malvik. Som medlem i Trondheimstegnerne føler jeg jo et visst ansvar for å rekruttere litt – både lesere og nye talenter.

Er det mer du vil legge til?

Jeg vil gjerne si at Nettserier.no er et glimrende nettsted hvor man kan lære mye om tegneserier og tegneserieteknikk, der finner man mange spennende og vellagde serier, og man kan diskutere tegneserier med en stadig voksende gruppe talentfulle serieskapere.Artikkel om UKM-kurset til Romar.

To historier med Justin Case: Fuglefangeren og Trådkors.


Romars side på Deviantart.


Romars Tegneserietips på pondus.no


Romars samling av serietips.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.