torsdag 15. januar 2009

Tor ÆrligTor Ærlig har levert tegneserier til blader som KOnK, Norsk Mad, Forresten, Smult og Larsons Gale Verden. Han har gitt ut fem numre av Evig Ung og like mange av Hjertemosaikk, i tillegg til tegneserieromanene Ser Du Meg Nå? og 90's Love Song


Tor holder også tegneseriekurs, så jeg spurte ham litt om det: 


Når og hvor holdt du ditt første tegnerseriekurs? 


På Serieteket. Er ikke helt sikker på årstallet. Tror det må ha vært i 2001 eller 2002. Var da med som assistent for Arild Midthun og siden sammen med Bjørn Ousland.


Kan du beskrive kort hvordan du pleier å legge opp kursene dine, og hva du synes det er viktig at deltakerne får med seg? 


Jeg fokuserer nok en del på hvordan man kan finne på idéer, bruke fantasien, skrive manus og replikker, samt endel fortellermessige grep. I det siste har jeg holdt kurs der vi finner på et historiekonsept sammen, gjerne til en ganske lang historie. Så prøver vi hver for oss å lage et utdrag, eller muligens bare slutten på historien. Er interessert i historiefortelling generelt, ikke bare i tegneserier. Overfor de som arrangerer kursene synes jeg det er viktig å få fram at det å lære fortelle med bilder, samt å forstå fortellinger i bilder og tekst er relevant i mange andre sammenhenger enn når det gjelder tegneserier. De som for eksempel kan tenke seg å jobbe med film eller TV kan også ha stor nytte av å prøve å lage tegneserier og å tenke i tegneserieruter.


Kan du nevne noen steder der du har holdt kurs? 


Kritiansand, Skien, Bamble, Brandbu, Oslo.  Har også vært med og holdt kurs  i Bergen. Skal bl.a. til Lillehammer, Tromsø og Finnmark i løpet av vinteren/våren.


Er det noe sted du jevnlig holder kurs? 


Ungdommens kulturmønstring i Bamble ser ut til å ha blitt en tradisjon. Har også holdt to kurs i regi av Trafo.


Hender det at du reiser til andre deler av landet for å holde kurs, eller underviser du kun i nærmiljøet? Og hvor i landet holder du til? 


Jeg holder selv til i Porsgrunn, men reiser i utgangspunktet hvor som helst i Norge for å holde kurs.


Har du planer om å holde kurs igjen snart? 


UKM i Bamble 20.-22. januar, Skien Bibliotek 6.-8. februar og, i forbindelse med Litteraturfestivalen på Lillehammer, holder jeg kurs 20.-22. april. Så skal jeg til Tromsø og holde foredrag om tegneserieromanene mine på et Leselyst-seminar i slutten av januar, og til Finnmark på en to ukers skoleturné i mars. Til høsten blir det forhåpentligvis Trafo-festival igjen, og det er ikke umulig at jeg skal være med å holde kurs der. 


Jeg drar nok også en del rundt om i skolene i Porsgrunn i løpet av året. Da snakker jeg om det jeg driver mest med; Lager tegneseriebøker - men prøver også der å lage litt tegneserier sammen med elevene.Les mer om Tor Ærlig hos Jippi Forlag. 


Mailadressen til Tor Ærlig er: naastor@online.no
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.