Ordet inspirasjon betyr opprinnelig å blåse, puste, eller ånde, og de gamle grekerne mente det var gudene som blåste inspirasjon inn i oss mennesker, først og fremst kunstnerne. Det er selvsagt alltid kjekt å få litt hjelp fra gudene, men inspirasjonen til de fleste tegneseriene kommer nok fra mer jordnære kilder. Det er vanlig å dele tegneserieskapernes inspirasjonskilder i to grupper: Utfra form og utfra innhold.
Form:
Mange begynner å lage tegneserier fordi de liker å tegne. Ofte er det en bestemt type tegning de liker godt og prøver å etterlikne, det kan være fabeldyr (Donald Duck, Tom & Jerry), cartoon (Pondus, M), superhelter (Spider-man, Batman), manga (Dragon Ball, DeathNote) eller noe helt annet. Disse tegnerne er også opptatt av de ulike publiseringsformene og formatene for tegneserier, enten det er striper, halvsider, helsider, korthistorier, album eller tegneseriebøker. Noen av disse tegnerne vil helst slippe å skrive i det hele tatt og søker samarbeid med manusforfattere sånn at de kan konsentrere seg om tegnearbeidet.
Innhold:
Mange lager tegneserier fordi de synes det er en kul eller interessant måte å fortelle en historie på, enten i form av en stripe eller lengre historier. Noen liker å fortelle utfra egne erfaringer eller observasjoner, og noen er fulle av idéer til striper, krimgåter, fantasyhistorier eller... nær sagt hva som helst. Men problemet er ofte å få fortalt disse idéene og historiene på den rette måten - ikke minst blir tegningene aldri så gode som dem man ser for seg i hodet. Dessverre gir mange av disse potensielle serieskaperne opp. -Jeg kan ikke tegne, sier de til seg selv og søker seg til andre medier. Men de beholder gjerne drømmen om å en gang lage en tegneserie.
Det er vanlig innenfor tegneseriemediet å spesialisere seg. Noen er kun serieforfattere og noen kun serietegnere - i tillegg til andre spesialiseringer som blyanttegner, tusjer og fargelegger. Men for å få en mest mulig helhetlig forståelse for mediet vil jeg råde alle nybegynnere å prøve seg som serieskapere, og altså lage sin helt egen tegneserie fra begynnelse til slutt. De beste tegneserieforfatterne (René Goscinny, Alan Moore) startet med å tegne sine egne historier og valgte senere å konsentrere seg om idéene og historiene, og de beste tegnerne (Jean Giraud, Jack Kirby) bidro med mange idéer til sine manusforfattere og skrev av og til egne historier.
Selv begynte jeg som tegner, og prøvde i flere år uten hell å finne en fast manusskribent helt til jeg ble nødt til å lære meg å skrive selv. Manusforfattere vokser ikke akkurat på trær.
Hvis du er en av dem som allerede har mange tegneserieidéer, så er du heldig stilt. Det eneste rådet jeg vil gi deg er å passe på å notere ned alle idéene dine og samle dem på ett sted. Man tror man husker alle idéer, men det er fort gjort å glemme!
Hvis du synes det er vanskelig å finne på idéer, vil jeg råde deg til å finne noen gode inspirasjonskilder. Det kan være så mangt:
Du kan lage noe som ligner på din egen favorittserie. Men da må du passe på å forandre på en del ting fra originalen, sånn at det ikke blir en ren kopi, for det er jo tyveri. Du kan også lage en parodi på en serie du liker. Jeg har selv laget mange serieparodier, og det er noe av det mest lærerike jeg har gjort, for jeg måtte både sette meg grundig inn i originalserien i tillegg til at jeg måtte etterligne hver minste detalj i tegningene.
Ditt eget liv:
Alle har opplevd morsomme, spennende, interessante eller triste hendelser. Kanskje noen av disse kunne bli gode tegneseriehistorier. Skriv ned det som har hendt deg, så kan du etterpå tenke ut hvordan det hele kan fortelles i tegneserieform. Du kan fortelle det akkurat som det skjedde, overdrive eller stilisere hendelsene, bytte ut de som var med i historien med andre figurer (som i Rocky) eller rett og slett lyve. Mulighetene er mange!
Ta utgangspunkt i noe som engasjerer deg:
Det kan være en hobby, et politisk engasjement, et miljø du liker/misliker sterkt eller bare synes er interessant eller komisk (Frode Øverli synes f.eks. sykehus har et stort komisk potensiale i Riskhospitalet). Alle skrivekurs gir rådet Skriv om noe du vet noe om. Det du bruker mye av tiden din på vet du allerede ganske mye om, og bør kunne finne på noe å fortelle om det. Skolen, jobben og familielivet er også gode temaer for tegneserier.
Ta utgangspunkt i figurene du liker å tegne:
Du sitter kanskje og tegner dine egne tegneseriefigurer? Prøv å skrive litt om dem. Gi dem et navn og en personlighet. Hva er de opptatt av? Hva er deres høyeste mål her i livet? Og hva/hvem er det som står i veien for at de kan oppnå dette målet?
Skriv gjerne en liste over temaer du kunne tenke deg å lage tegneserier av. Den lista kan bli nyttig i et av de senere kapitlene i dette manuskurset.
Lykke til!
Tema neste gang: Dine favoritter.
Les også: Mitt første råd.
:p
SvarSlettGode råd! Tusen takk så mye! Jeg har et skoleprosjekt og dette vil hjelpe takk skal du ha!
SvarSlett