lørdag 30. november 2013

Julekalender med Donald

I årets Donald julehefte kan du i tillegg til hovedhistorien Kampen om jula lese historien Blåfrossen bissniss i Arktis, skrevet av Tormod Løkling og tegnet av Arild Midthun. Serien ble først publisert i stripeform som en julekalender på nett i 2007 (tror jeg det var). Men disse stripene har også en lenger forhistorie. 

Tormod har lenge hatt en drøm om å bli Donaldforfatter, og jeg hadde lyst til å prøve meg som Donaldtegner. I 1999 ble vi enige om å slå oss sammen og lage en historie som kunne trykkes som striper i Dagbladet, en stripe hver dag fram til jul. På det tidspunktet var julekalenderstriper en ny og uprøvd idé, og vi hadde stor tro på prosjektet. 

Tormod skrev manus til alle stripene, og mens jeg tegnet skulle han selge inn stripene til Dagbladet. Da jeg hadde tegnet litt over halvparten av stripene (noen av dem i flere versjoner) en måneds tid før jul sendte vi dem til godkjenning av Egmonts Disney-avdeling i København. Det skulle vise seg at vi var håpløst naive. 

Et prosjekt som dette må selvsagt godkjennes flere måneder i forveien, og man må gjennom en lang prosess for å bli akseptert som forfatter eller tegner av Donald Duck. Sjansene for at to "uinvidde" serieskapere skulle få klarsignal til dette var (og er) mikroskopiske, og vi var heldige som i det hele tatt fikk svar. Det ble selvsagt et Nei. Stripene havnet dermed i skrivebordsskuffen. Litt bittert at flere ukers arbeid var bortkastet, men vi var da i det minste et par erfaringer rikere. 

Siden den gang har Tormod blitt ansatt som Donaldredaktør hos Egmont og Arild Midthun ble godkjent som Donaldtegner. De to har samarbeidet om en lang rekke Donaldhistorier, både i Donaldbladet og i stripeform, og i 2007 tegnet Arild den samme historien som jeg hadde tegnet i 1999, med et litt justert manus. 

Ettersom historien trykkes på nytt i årets Donald julealbum fikk jeg lyst til å ta den gamle versjonen min ut av skuffen, børste støv av den, og legge den ut som en julekalender her på bloggen. Noen av stripene er som sagt tegnet i flere versjoner, så jeg tenkte det kunne være interessant å se dem sammen - og si litt om hvordan Tormod og jeg tenkte da vi jobbet med serien. 

Jeg kommer også til å kommentere den nye versjonen til Tormod og Arild, så hvis du kjøper juleheftet kan du sammenligne underveis. 

Luke 1
Luke 2
Luke 3
Luke 4
Luke 5
Luke 6
Luke 7
Luke 8
Luke 9
Luke 10
Luke 11
Luke 12
Luke 13
Luke 14
Luke 15
Luke 16
Luke 17
Luke 18
Luke 19
Luke 20
Luke 21
Luke 22
Luke 23
Luke 24

Les mer: 
Duck and cover (min publiserte Donaldforside)
Donald-landet (bokomslag)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.